Când vine vorba de sănătatea zonei intime, puține femei sunt conștiente de importanța microbiomului vaginal. În vaginul unei femei trăiesc peste 580 de specii de bacterii care alcătuiesc flora vaginală. Aceste bacterii formează o barieră naturală care previne înmulțirea bacteriilor patogene și infecțiilor. În cazul în care echilibrul acestor bacterii este perturbat apar unele probleme precum vaginoza bacteriană sau infecțiile vaginale, care se manifestă prin usturimi și mâncărimi neplăcute.
Din fericire, există măsuri pe care le poți lua pentru a preveni aceste neplăceri chiar la tine acasă.
- Fii atentă la produsele menstruale pe care le folosești
Într-o realitate în care piața produselor menstruale este dominată de opțiuni care conțin substanțe chimice toxice, este important să descoperi branduri precum Enroush, care pun accentul pe sănătatea și confortul femeilor.
Produsele Enroush, precum absorbante organice din bumbac, sunt concepute special pentru a oferi o alternativă naturală la absorbantele și tampoanele convenționale. Fabricate din bumbac organic certificat GOTS, acestea nu conțin substanțe chimice dăunătoare pentru flora vaginală.
Certificarea GOTS garantează că bumbacul organic folosit în fabricarea produselor Enroush a fost cultivat fără utilizarea pesticidelor sau a fertilizatorilor chimici timp de cel puțin 3 ani. Acest lucru oferă femeilor încrederea că produsele lor de îngrijire menstruală nu vor afecta negativ zona intimă.
Pe lângă produsele menstruale, din grija și dragostea pentru femei, Enroush a creat și plasturi cosuri care te vor ajuta în lupta cu imperfecțiunile.
- Diversifică-ți dieta cu alimente nutritive
Un alt aspect de care trebuie să ai grijă pentru a-ți proteja sănătatea zonei intime este microbiomul, comunitatea diversă de bacterii care trăiește în vagin. Printre aceste bacterii, lactobacilii domină semnificativ, reprezentând aproximativ 90-95% din totalul microbiomului vaginal.
Important este că alegerile tale în ceea ce privește dieta alimentară pot influența echilibrul delicat al acestui ecosistem. O dietă echilibrată, bogată în nutrienți cum ar fi proteinele, carbohidrații complecși, grăsimile nesaturate, vitaminele, mineralele și fibrele, susțin sănătatea microbiomului vaginal.
- Menține un echilibru în igiena vaginală
Cât de mult te gândești la modul în care își îngrijești zona intimă? Uneori, ești tentată să exagerezi cu spălatul, mai ales atunci când ai senzația că nu ești destul de curată din cauza menstruației.
În realitate, este suficient să cureți vulva în exterior de 1-2 ori pe zi folosind doar apă și un gel intim natural. Excesul de spălare va perturba pH-ul vaginal și va provoca apariția unor probleme precum uscăciunea, mâncărimea sau iritațiile.
Nu uita că vaginul este capabil să se curețe singur, respectiv nu trebuie să speli interiorul acestuia nici măcar cu apă!
Acum este timpul să acorzi atenție sporită modului în care îți îngrijești vulva și vaginul. Adoptă aceste practici simple, dar foarte eficiente, și vei scăpa de usturimi, mâncărimi și infecții.