Tratamentul ortodontic reprezintă o componentă fundamentală în corectarea problemelor de aliniere a dinților și implicit în îmbunătățirea aspectului și funcționalității danturii. Dacă alte tratamente stomatologice oferă rezultate imediate, în cazul tratamentului ortodontic cu aparat dentar, rezultatele apar la perioade mai lungi de timp, uneori fiind necesare mai mult de 6 luni pentru a vedea modificări notabile în aspectul danturii.
Ce factori influențează durata obținerii rezultatelor?
Tipul de aparat dentar utilizat, severitatea afecțiunii dentare și modul în care cooperați cu medicul ortodont, din postura de pacient, influențează cât de repede veți observa rezultatele. De exemplu, în cazul utilizării unui aparat dentar din ceramica, rezultatele pot să apară uneori mai târziu decât dacă ați utiliza un aparat dentar metalic, deoarece forța exercitată asupra dinților este mai redusă, astfel încât și rezultatele apar mai târziu. Însă aspectul discret pe care acesta îl oferă, merită cu siguranță timpul suplimentar.
Gradul de cooperare cu medicul ortodont este un alt criteriu care poate influența progresul și evoluția tratamentului în timp. Altfel spus, dacă respectați întocmai indicațiile medicului și vă prezentați la fiecare consult la data indicată de către medic, probabilitatea de a obține rezultate rapide și eficiente în timpul tratamentului ortodontic este semnificativ crescută.
Cum progresează, în mod normal, tratamentul ortodontic?
Deși progresul vizibil al tratamentului ortodontic poate varia de la un individ la altul, există anumite etape aproximative în care pacienții pot începe să observe schimbările în alinierea dentară.
În primele săptămâni de la instalarea aparatului dentar, majoritatea pacienților experimentează o perioadă de ajustare, asociată cu un ușor disconfort. Aparatul exercită presiune asupra dinților și gingiilor, care pot deveni sensibile la atingere și masticație. În această etapă inițială, schimbările vizibile pot fi minime, deoarece procesul de îndreptare a dinților începe încet.
După câteva luni de tratament, veți putea începe să observați primele semne de progres. Unii dinți ar putea să înceapă să se miște și să se alinieze treptat în poziția corectă. Progresul poate fi mai vizibil în cazurile mai ușoare de aliniere dentară. La jumătatea duratei totale a tratamentului, rezultatele încep să devină mai evidente. În această etapă, majoritatea dinților și-au schimbat poziția și s-au aliniat parțial în conformitate cu planul de tratament.
Pe măsură ce tratamentul se apropie de final, rezultatele devin tot mai evidente și mai satisfăcătoare. După îndepărtarea aparatului dentar, rezultatele tratamentului pot continua să se îmbunătățească pe măsură ce dinții se stabilizează în poziția lor finală. Utilizarea unui aparat de retenție și controalele regulate la medicul ortodont sunt necesare pentru menținerea poziției obținute.
Ce probleme pot să apară pe perioada tratamentului, care pot afecta rezultatele?
În unele cazuri, rezultatele tratamentului ortodontic pot fi afectate de anumite complicații apărute pe perioada tratamentului. Printre complicațiile potențiale se numără retracția gingivală, demineralizarea dentară, reabsorbția radiculară și supraaglomerarea dinților. Indiferent de problemele apărute, în caz de retractie gingivala, reabsorbție gingivală sau de demineralizare a dinților, se impune ajustarea planului de tratament pentru a minimiza impactul asupra sănătății și stabilității dinților – așadar, este necesară consultarea promptă a medicului ortodont.