Îngrijirea pielii este foarte importantă pentru orice femeie atentă la felul în care arată, dar puține sunt informațiile legate de rutina corespunzătoare pe perioada menstruației. De ce este important acest aspect? Pentru că pe parcursul unei luni organismul femeilor se află în continuă schimbare, influențată de fluctuațiile hormonale, ceea ce se reflectă în mod direct și asupra pielii.
Nu de puține ori, femeile se confruntă la ciclu cu iritații, uscăciune sau chiar acnee, în timp ce, în alte faze (ca spre exemplu, ovulația) tenul le va fi mai luminos, mai suplu și mai curat. De aceea, orice femeie trebuie să înțeleagă cum fluctuațiile de estrogen și progesteron îi influențează tenul, dar și cum își pot optimiza rutina de skincare.
1. Faza menstruală (Zilele 1-5)
La debutul ciclului, nivelul de estrogen și progesteron este scăzut. Conform unui studiu publicat în Journal of the American Academy of Dermatology, scăderea bruscă a acestor hormoni poate conduce la o sensibilitate crescută a tenului și la tendința de a se usca mai ușor. Totodată, unele femei pot prezenta acnee hormonală chiar înainte sau în primele zile ale menstruației, datorită unei creșteri temporare a testosteronului în raport cu ceilalți hormoni.
Ca recomandare generală se recomandă curățarea delicată, de preferat cu un cleanser hipoalergenic, care să nu îți agreseze bariera naturală a pielii. Pentru că în această fază pielea tinde să fie mai uscată alege o cremă hidratantă bogată în ceramide și acizi grași esențiali pentru a menține un nivel optim de hidratare și pentru a restabili bariera protectoare a pielii.
Deși pot apărea coșuri sau zone uscate, este indicat să eviți exfolianții duri. O dată sau de două ori pe săptămână, poți folosi un exfoliant enzimatic sau chimic (cu acid lactic ori mandelic) pentru a îndepărta celulele moarte, fără să irite suplimentar pielea.
2. Faza foliculară (Zilele 6-11)
După ce menstruația s-a încheiat începe faza foliculară propriu-zisă, în care nivelul de estrogen începe să crească treptat. Acest hormon are un rol crucial în stimularea producției de colagen și elastină, aspect confirmat de un studiu publicat în Dermato-Endocrinology. Pielea începe să arate mai luminoasă și să se refacă după stresul cauzat de perioada menstruală. De asemenea, sebumul nu se mai produce excesiv, iar aspectul tenului poate fi mai echilibrat.
Acum este un moment excelent să introduci în rutina ta produse cu antioxidanți (precum vitaminele C și E) pentru a susține refacerea pielii și pentru a spori luminozitatea. Pe măsură ce nivelul de estrogen crește, pielea reține mai bine apa, iar un ser cu acid hialuronic va contribui la hidratarea intensă.
Indiferent de faza ciclului, nu uita de protecția solară! În această perioadă, stratul cornos (bariera pielii) începe să fie mai sănătos, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunți la SPF. Din contră, un SPF cu spectru larg e esențial în fiecare zi, pentru a preveni îmbătrânirea prematură și petele pigmentare.
3. Faza ovulatorie (Zilele 12-15)
Faza ovulatorie marchează vârful nivelului de estrogen. Conform unei cercetări efectuate de British Journal of Dermatology, estrogenul este asociat cu o piele mai fină, mai netedă și mai luminoasă. Totodată, creșterea estrogenului este corelată și cu o circulație sanguină îmbunătățită, oferindu-i tenului un aspect sănătos și revitalizat.
Profită de moment pentru a folosi produse cu retinoizi sau ingrediente active puternice. Pielea e mai puțin predispusă la reacții neplăcute și se poate adapta mai ușor la aceste formule. Poți include în rutina ta zilnică și un masaj facial cu roller din piatră sau cu ajutorul degetelor. Acesta stimulează circulația, ajută la drenajul limfatic și intensifică efectele produselor aplicate ulterior.
4. Faza luteală (Zilele 16-28)
După ovulație, nivelul de estrogen scade, iar progesteronul crește, modificare ce poate declanșa o producție mai mare de sebum, deci apariția coșurilor și a punctelor negre, în special în zona T (frunte, nas, bărbie). Cercetările publicate în The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism arată că nivelul crescut de progesteron crește și susceptibilitatea pielii la inflamații, explicând astfel de ce unele persoane se confruntă cu acnee premenstruală.
Introdu în rutină un produs tratament pe bază de acid salicilic, un ingredient ce curăță porii în profunzime și combate inflamațiile. Niacinamida, zincul și extractul de ceai verde pot fi aliații tăi în controlul sebumului și al roșeții. Folosite sub formă de ser pot îmbunătăți considerabil aspectul tenului.
Nu exagera cu produsele destinate combaterii imperfecțiunilor. Pielea are nevoie în continuare de hidratare și protecție. Folosește o cremă lejeră, non-comedogenică, și nu uita de SPF, chiar și în zilele mai noroase.
Și pentru că tot se apropie perioada menstruală, nu uita de produsele menstruale ecologice, așa cum este cazul celor propuse de Femi.Eko®: cupe menstruale, discuri menstruale și absorbante reutilizabile. Partea cea mai tare este că în perioada 7.04 -18.04 la Femi.Eko® are o super-campanie de Paște: la cumparaturi de peste 49 lei ai cadou un absorbant reutilizabil!
Pentru multe femei, faza luteală este marcată de un disconfort mai mare, inclusiv în zona intimă, iar materialele sintetice pot înrăutăți situația. Un motiv în plus pentru care absorbantele și tampoanele din bumbac organic sau cupa menstruală din silicon de înaltă calitate sunt o bună variantă de a reduce riscul de iritații și îți oferă, în același timp, protecție.
Pe lângă beneficiile evidente pentru mediu, produsele menstruale prietenoase cu planeta au demonstrat – în urma mai multor studii – că sunt mai blânde cu flora vaginală și pot reduce riscul de apariție a infecțiilor și iritațiilor. Dacă încă nu ai încercat cupele sau absorbantele reutilizabile poți începe cu un kiturile propuse de Femi.Eko®. În felul acesta, vei identifica produsul care ți se potrivește cel mai bine, asigurându-ți atât confort, cât și o igienă intimă optimă.